Bonnier Bookery, 2020-10-01

Välkommen till vintern 2020 på Bonnier Bookery

Vinterlistan på Bonnier Bookery består av två giganter. Inför jul kommer Malin Persson Giolito med en berättelse (ca 40 minuters lyssning) om en liten familj på julmarknad. Ett tema som kan låta nog så mysigt men som i Persson Giolitos skickliga händer blir till en krypande skildring om medmänsklighetens gränser. I januari är det dags att ta hand om våra hjärnor med Anders Hansen. Skärmarna är den största och snabbaste förändring vi utsatt våra hjärnor för och Skärmhjärnan. Den korta versionen (ca 1 timmes lyssning) lär oss hur vi ska göra för att tända av från samtidens nya drog.

Se till mig som liten är av Malin Persson Giolito

Uppläsare Anja Lundqvist • Utgivningsdag 20 oktober • Kortroman Ca 40 min

Petras dotter Emma är bara fyra år och nu är hon borta. Uppslukad av massan av julhandlande familjer. Luften är tung av bränt socker, varmkorv och svettiga kroppar. De borde inte vara här. Men barnen hade bråkat där hemma och behövde komma ut en stund bland glada familjer på julmarknad. Redan på bussen, med en ettåring som krälar för att komma ur barnvagnen, förstod Petra att det var ett misstag och innan hon vet ordet av är Emma försvunnen. Med omisskännligt realistiska penna målar Malin Persson Giolito upp en julmarknad långt från familjeglädje och pirrig förväntan. Det är ett drama om barnets utsatthet och det som skymtar i sprickorna när föräldraskapets skruvar dras åt. Tidigare publicerad i Expressen 2011 och i antologin Svart advent 2014.

Skärmhjärnan. Den korta versionen av Anders Hansen

Uppläsare Johan Svensson • Utgivningsdag 5 januari • Ca 1 timmes lyssning

Detta är en sammanfattad version av Anders Hansens framgångsrika bok Skärmhjärnan. Ett högt tempo, konstant stress och en digital livsstil med ständig uppkoppling börjar få konsekvenser för vår hjärna. Hur mycket du än gillar att kolla bildflödet på instagram, nyheterna i mobilen eller filmer på plattan, är din hjärna inte anpassad till det som dagens samhälle för med sig. Den är helt enkelt i osynk med vår tid! Men det betyder inte att du står maktlös och att det saknas lösningar – med mer kunskap om hur hjärnan fungerar kommer du snart att inse att det egentligen handlar om ganska enkla och basala saker. Den mänskliga hjärnan har sakta utvecklats i en helt annan värld än den vi lever i, och kanske borde vi visa den lite mer hänsyn. Följ med på en spännande resa och få en ny bild av det som händer och sker i ditt huvud!

Men än är det inte riktigt vinter. Missa inte höstlistan med efterlängtade uppföljare till Änkorna på Österlen och Tick tick boom.

Mediekontakt/Projektledarare

Marie Jungsand • marie.jungsand@bonnierforlagen.se