Bonnier Bookery, 2020-11-02

Foto: Emily Dahl

Efterlängtad uppföljare: Änkorna på Österlen. Stormen

Änkorna på Österlen utkom sommaren 2018 och den blev snabbt en framgång. Berättelsen om Filippa och Fredrik som tillbringar några sommarveckor hos Filippas mamma på Österlen är fängslande feelgood-läsning. Förra månaden släpptes den efterlängtade uppföljaren Änkorna på Österlen. Stormen. Den här gången har Sara Paborn skrivit tillsammans med Anna Wilson.

Men det var ingen självklarhet från början att det skulle bli en uppföljare. – Nej, det var absolut inte självklart. Jag har aldrig ens tänkt tanken på att skriva en serie förut, men när första boken gick så bra och Susanna Romanus (förläggare) frågade efter en efterföljare såg jag möjligheten att få skriva den med min vän Anna som även var ett viktigt bollplank för första Änkorna på Österlen, säger Sara Paborn.

Hur kom det sig att ni skrev fortsättningen tillsammans?

– En drivkraft i vår trettioåriga vänskap är att skriva och prata om skrivande och berättelser. Vi har kilovis av gemensamma outgivna skrivprojekt i förråd och byrålådor. Änkorna på Österlen Stormen, blev ett tillfälle att få skriva och ge ut en spännande berättelse i ett ganska nätt format, säger medförfattaren Anna Wilson.

Kan vi förvänta oss ytterligare en fortsättning på denna härliga historia?

– Det är inte omöjligt. Det finns många trådar att nysta i och mycket som vi är nyfikna på. Hur ska det gå för Filippa och Fredrik? Är allt verkligen frid och fröjd med föreningen och har Brigitte Bagger fler ess i rockärmen?, svarar Anna Wilson. Sara Paborn fyller i: – Jag tycker att det skulle vara roligt att tänka sig en fortsättning. Vi får se. Allt är möjligt och sannolikt.

Sara och Anna berättar om Änkorna på Österlen. Stormen

Om Änkorna på Österlen. Stormen

Uppläsare: Anna Maria Käll

Filippa är tillbaka på Österlen. Mamma Mona har bestämt sig för att gifta sig med Ali, takläggaren som hon mött för bara några månader sedan! Och inte nog med det. Hon tänker sälja den stora Skånegården, Filippas barndomshem, köpa en svindyr husbil och bege sig ut i Europa. Håller hon på att bli sol-och-vårad? Det är inte bara Filippa som vill sätta stopp för bröllopet. Även Brigitte, grundaren av änkornas förening för renovering av gamla hus, ser hela sitt livsverk äventyrat om hon förlorar sin kompanjon Ali. Oväntat starka krafter sätts i rörelse för att stoppa bröllopet. Samtidigt är en kraftig storm på väg in över landskapet. Uppföljaren till "Änkorna på Österlen" är en hejdlös berättelse med mycket igenkänning, värme och skratt.

Om Änkorna på Österlen

Uppläsare: Marie Richardson

Filippa och Fredrik ska tillbringa den årliga semestern på Österlen. Det har blivit ännu viktigare sedan mamma blev änka för tre år sedan. Men vasstaket på huset läcker och Filippa måste hitta någon som kan lägga om det. Genom en mystisk förening på nätet får hon oväntat napp. Så dyker takläggaren Ali upp, och allt ställs på ända. Vem är denne obekymrade man som dricker rosé med mamma på glasverandan? Flirtar han rent av med henne? Listan på allt som måste göras på huset är lång. Samtidigt knakar Filippas och Fredriks eget äktenskap i fogarna. Med samma humor och skarpa blick för relationer och situationer som i Blybröllop bjuder Sara Paborn på en smått fantastisk berättelse med både gråt och skratt, en varm och rolig mor-dotter-historia m

Sara Paborn

Sara Paborn, född 1972, debuterade med Släktfeber 2009. Hon har sedan dess skrivit fem romaner, bland annat Blybröllop som blev en stor framgång hos både kritiker och publik och är såld till fem länder. Hon har även arbetat som copywriter. För Tistelhonung, som utkom i april 2020, har hon nominerats till Årets bok.

Anna Wilson

Anna Wilson är uppvuxen i Sölvesborg. Hon är utbildad arkeolog och jobbar med pedagogik på Historiska museet i Stockholm. "Änkorna på Österlen. Stormen" skriven tillsammans med Sara Paborn är Anna Wilsons debutroman.