Bonnier Bookery, 2020-04-16

Foto: Richard Ryan

Toalettpapperskungen ­­– en kortroman om konsten att bunkra

I Maria Ernestams fenomenala kortroman Toalettpapperskungen gör ett räknefel den lilla tjänstemannen till Toalettpapperskungen med hela svenska folket. Allt tolkat och berättat av Vallerås starke man – kommunfullmäktiges ordförande själv – inläst av Morgan Alling. Men hur långt går det att pressa en ofrivillig hjälte på hans toalettpappersbeströdda hyllningsfärd? Och vad händer om det tar stopp? En oerhört charmfull berättelse om mänsklig fåfänga, den lilla människan och livets oväntade vändningar.

Moderna sagor i det osannolika som kan hända i det verkliga livet

Maria Ernestam debuterade som skönlitterär författare år 2005 med Caipirinha med Döden som fick ett mycket fint mottagande av både kritiker och läsare. 2018 utkom hennes senaste bok Innanför murarna. Marias böcker har kallats dramatiska psykologiska spänningsromaner kryddade med oväntade vändningar och drastisk humor. De är moderna sagor om det osannolika som kan hända i verkliga livet. Böckerna har sålts till ett flertal länder och nått stora framgångar i Frankrike, där hon tilldelats det prestigefulla litterära priset Page des Libraires. Andra länder där hon legat på topplistan är Tyskland och Taiwan.

Journalist i bakgrunden

Maria Ernestam är ursprungligen journalist och har också studerat engelsk litteratur och matematik. Hon har varit bosatt i USA, där hon tog en Master of Arts i statskunskap. I Tyskland arbetade hon elva år som korrespondent för Veckans affärer och Dagens medicin. Maria växte upp i Uppsala, är bosatt i Stockholm med sin familj och tillbringar somrarna i Frillesås på västkusten.

Vi fick möjlighet till en frågestund med Maria. Här berättar hon om vilka böcker hon ser fram emot att läsa, och så avslöjar hon en tes om varför folk i dessa tider väljer att bunkra toalettpapper.

Hur fick du idén till Toalettpapperskungen?

För ett år sedan läste jag en rolig notis i en tysk tidning. Den handlade om en tjänsteman som råkat beställa fel mängd toalettpapper. Orten i fråga nyttjade sedan detta grå, enlagiga och återvunna toalettpapper under hela tolv års tid. Det satte omedelbart igång min fantasi.

Vilka böcker och författare har inspirerat dig?

Den maktfullkomlige och storhetsvansinnige kommunalpamp som berättar historien är egentligen sig själv nog som inspiration. Men den sortens karaktärer hittar man annars hos författare som Håkan Nesser eller tyska Ingrid Noll. Båda har förmågan att med dräpande humor beskriva både den stora och den lilla människan. I det här fallet är också verkligheten en betydande inspirationskälla.

Berätta om din skrivprocess och har den förändrats på något sätt med tanke på coronaviruset?

Jag tror att vi författare hör till de yrkesgrupper som i vårt löpande arbete påverkas minst av corona. Man går upp, duschar, äter frukost och sätter sig och skriver i sin ensamhet och utan kontakt med andra. Med just den här historien var det speciellt att jag skrivit om bunkring av toalettpapper innan det blev så aktuellt som det är nu. Där fick jag göra ett litet filosofiskt tillägg.

Hur tror du det kommer sig att så många människor väljer att bunkra just toalettpapper i oroliga tider, som nu med coronaviruset?

Jag väljer att citera min kommunalpamp som jag tror just här är något på spåren. Vi kan förgylla allt i våra liv – vårt yttre, våra hem, vår image – men inte det vi gör på toaletten. Där är slutprodukten densamma hos fattig som hos rik. Enda sättet att dölja detta obehagliga faktum är att torka sig så snyggt det bara går. Utan toalettpapper slungas vi tillbaka till lortiga eländestider där vi för allt i världen inte vill hamna. Det handlar om att vilja bevara sin värdighet. Alldeles särskilt i kristider.

Vilka böcker ser du fram emot att läsa eller lyssna på just nu?

Olive, igen, av Elizabeth Strout och Om det inte vore för dig, av Delphine de Vigan. Det här är två författare som blandar kloka och finurliga livsskildringar med ibland stillsam, ibland svärtad humor. Monster i terapi av Mats Strandberg och Jenny Jägerfeld ser jag också fram emot. Ett udda och spännande koncept.