Bonnier Bookery, 2020-11-23

5 böcker att lyssna på för maximal julstämning

Ett perfekt sätt att komma i julstämning är att lyssna på (eller läsa) en bok som utspelar sig i juletid. Vi på Bonnier Bookery har plockat ihop de bästa julberättelserna av författarstjärnorna Anna Fredriksson, Inger Frimanssons, Malin Persson Giolito och Åsa Hellberg.

Nu är det dags för maximal frossa i snö, luciatåg, kärlek med förhinder och familjetid (på gott och ont)!

Se till mig som liten är av Malin Persson Giolito

Uppläsare: Anja Lundqvist

Petras dotter Emma är bara fyra år och nu är hon borta. Uppslukad av massan av julhandlande familjer. Luften är tung av bränt socker, varmkorv och svettiga kroppar. De borde inte vara här. Men barnen hade bråkat där hemma och behövde komma ut en stund bland glada familjer på julmarknad. Redan på bussen, med en ettåring som krälar för att komma ur barnvagnen, förstod Petra att det var ett misstag och innan hon vet ordet av är Emma försvunnen. Med omisskännligt realistiska penna målar Malin Persson Giolito upp en julmarknad långt från familjeglädje och pirrig förväntan.

Sonja och Maggan firar jul av Åsa Hellberg

Uppläsare: Gunilla Leining

Sonja och Maggan firar jul utspelar sig sex år innan livet vändes upp och ner för Sonjas tre väninnor – Rebecka, Maggan och Susanne – i och med Sonjas död. I denna fartfyllda feelgoodberättelse är Maggan är deppig och ligger på sjukhus med brutna ben efter en bilolycka. Sonja – som har bestämt sig för att göra något åt sitt testamente – har fullt upp med både julpyssel i Maggans hem i Farsta och förberedelser för sin sista vilja. Maggan kommer aldrig mer att kunna jobba som förskollärare och när Sonja är i ett julglittrigt Paris förstår hon vad Maggan ska få ärva. I den här förhistorien till succéromanerna om Sonja får vi äntligen veta hur det gick till.

11 nätter före jul av Anna Fredriksson

Uppläsare: Johanna Lazcano

David upptäcker till sin bestörtning att hans fru Erika skriver om deras äktenskap på en relationssajt – och det är ingen vacker bild hon målar upp. Hon är så olycklig att allt tyder på att hon planerar att lämna honom på julafton! David har alltid drivit igenom sina egna livsdrömmar utan att vara lyhörd för henne, och familjelivet med två barn i förskoleåldern, pussel med arbetstider och vabbande, krävande chefer och stora jobbprojekt känns bara mer och mer pressande. Kommer hon ens stå ut de 11 dagar som är kvar fram till jul? David läser under växande förtvivlan och i ren desperation tar han kontakt via kommentarstråden under pseudonymen Rudolf. Kanske kan denne okände samtalspartner övertala henne att ändra sina planer?

Den goda fen av Inger Frimansson

Uppläsare: Angela Kovács

Hästen i skogen. Först förstår inte Agneta vad det är hon hör. Ett plågat läte någonstans ute i mörkret. Snart möts hon av minnena från ungdomen: friheten, stallgemenskapen – och olyckan som satte stopp för allt. I en annan ände av grönområdet är Sylvia förtvivlad. Hon har nyss förverkligat drömmen och köpt en egen islandshäst. Men allt håller på att glida henne ur händerna. Och nu är hästen försvunnen. Inger Frimanssons Den goda fen är en nära berättelse om ensamhet och vänskap och om att våga trotsa sina egna rädslor. Och framförallt: om friheten i att rida, kärleken till de stora djuren.

En julsaga av Malin Persson Giolito

Uppläsare: Anja Lundqvist

Tre månader före jul dog Ebbas mamma. Nu är det natten före julafton och julkänslorna vill absolut inte infinna sig. Ebba har en man, två barn och mammas moraklocka – men ingen mamma. Och julen, som ska vara tiden då familjen samlas och kärleken frälser mänskligheten, är bara ett gigantiskt berg av julklappar och ett påträngande sken av ljusstakar och girlanger som ska lysa upp det förbannade vintermörkret. Går det att ställa in ett julfirande? Malin Persson Giolito har skrivit en melankolisk berättelse om en kravfylld högtid som på gott och på ont påminner oss om tider som flytt och de som vi har förlorat.