Bonnier Bookery, 2018-11-20

Hämnd, ljuva hämnd – tre författare om temat i sina nya kortromaner

Har du någon gång fantiserat om att hämnas en gammal oförrätt? Du är inte ensam i så fall – det ligger i människans natur att vilja hämnas. När hösten är som mörkast fördjupar vi oss i ämnet. I tre nya kortromaner berättar Anders de la Motte i Död mans hand, Åsa Hellberg i Laholmsflickan och Annika Widholm i Underströmmar, om hämnd med helt olika motiv och tillvägagångssätt. Spännande, ruggigt och alldeles mänskligt.

Vi ställde tre frågor om hämnd till författarna.

Anders de la Motte

Vad var det med temat hämnd som tilltalade dig?

Massor! Som författare letar man ju efter starka och långvariga känslor och hämndlystnad är tacksamt att jobba med. På engelska heter det att hämnd är en rätt bäst serverad kall –och i Död mans hand handlar det om just den sortens hämnd. Den välplanerade och ytterst utstuderad hämnden – eller revanschen för den delen.

Huvudprotagonisten pokerspelaren Ty Johnsson är i akut behov av båda delarna, inte minst för att göra sig kvitt den förlamande otur som drabbat honom och hans närstående.

Den bästa/värsta hämnden du känner till eller har hört talas om? Haha, det får nog bli den där gamla vandringssägnen om soldaten vars flickvän bryter förlovningen då han är stationerad långt borta och dessutom ber honom skicka tillbaka bilden på henne. Soldaten samlar ihop så många fotografier på kvinnor han kan hitta, postar dem till den svekfulla flickvännen och ber henne välja ut sitt och återsända resten eftersom han inte längre minns hur hon såg ut. Den hämnden är så bra att den till och med tonsatts. (Käre John)

Tips på en riktigt bra hämndbok/film?

Det finns massor, ”Kill BIll”, ”Revenge”, ”Death wish” eller 80-talsklassikern ”Tracys hämnd?”

Själv fastnar jag nog för en annan åttiotals TV-serie. ”Tillbaka till Eden” där huvudpersonen bokstavligt talat blir kastad till krokodilerna, bara för att återvända i ny skepnad, nästla sig in hos dem som svikit henne och sedan ta ut en gruvlig hämnd. Jag minns att den berättelsen gjorde stort intryck på mitt femtonåriga jag.

Åsa Hellberg

Vad var det med temat hämnd som tilltalade dig?

Det är ju ett kittlande tema som öppnar fantasidörrarna på vid gavel. I mitt fall hade jag redan börjat skriva den här berättelsen när vi upptäckte hur väl det stämde in på det Bookery sökte. Den är väldigt annorlunda mot det jag brukar ägna mig åt, kärlek och varma relationer, och just därför var det var enormt kul att skriva Laholmsflickan.

Den bästa/värsta hämnden du känner till eller har hört talas om?

Bästa hämnden är egentligen revansch, i vilken form den en kommer. En tillplattad otrogen man är ju alltid vansinnigt kul. Han som ångrar sig och frugan säger nej tack. Det räcker ju för att det ska bli riktigt bra.

Tips på en riktigt bra hämndbok/film?

En hondjävuls liv och lustar, såklart. En film helt i min smak.

Annika Widholm

Vad var det med temat hämnd som tilltalade dig?

Jag hade egentligen inte tänkt skriva en bok om hämnd, men berättelsen tog sin egen riktning. Underströmmar är en psykologisk thriller om Sandra som kommer till förskolan för att hämta sina barn och upptäcker att de inte är där. När hon inte får tag på någon som vet var de är växer paniken och hon ringer polisen. Hon inser att familjen kan ha utsatts för ett brott, kanske som hämnd för något hon själv har gjort och måste leta tillbaka i minnet för att ta reda på vad som hänt.

 

Den bästa/värsta hämnden du känner till eller har hört talas om?

Den bästa hämnden är att sluta bry sig om den person man vill hämnas på, och istället vara lycklig tillsammans med andra människor.

Tips på en riktigt bra hämndbok/film?

Greven av Monte Cristo! En annan hämndfavorit är Carrie av Steven King, både som bok och film.