Bonnier Bookery, 2018-09-06

Foto: Privat

Maria-Thérèse Sommar romandebuterar med berättelse om färgstarka åttiotreåriga Asta

Maria-Thérèse Sommar bor i Härnösand och ägnar sig åt text och bild på många olika sätt, främst som fotograf, skribent och översättare. Hon jobbade tidigare som lärare i svenska, engelska och foto innan hon startade sin blogg afiori.com och började frilansa på heltid. Hon är även medlem i synthpopbandet Wasserkraft Manifest. Maria-Thérèse har givit ut två illustrerade diktböcker.

I debutromanen Pärleporten får åttiotreåriga Asta nog och slår ihjäl den rasistiske knölen Herman, packar resväskan och ger sig av från äldrebordet Solglimten. Mer fylld av entusiasm och livslust än skam och ånger.

I en intervju berättar Maria-Thérèse om varför hon valde att skriva om en äldre kvinna:

– Än idag domineras såväl film som litteratur av manliga porträtt, kvinnor får aldrig agera huvudroll. Jag ville skriva om en äldre kvinna. I verkligheten finns det ju hur många kvinnor som helst som är både starka och tuffa, inte minst äldre kvinnor. En äldre kvinna kan göra massa saker och är inte alltid den där snälla, rara lilla tanten. Huvudkaraktären Asta som en överlevare. Hon är pragmatisk, accepterar läget och tar itu med saker. Dessutom tar hon ingen skit.

Läs hela vår intervju med Maria-Thérèse Sommar här.